sábado, 5 de noviembre de 2011

LA DESCRIPCIÓ

La Descripció és un dels apartats que hem estudiat a COED. Hem dedicat varies sessions i hem realitzat dues activitats molt interssants sobre aquest tema. Faré un petit resum de la teoria que l' Imma, la mestra, ens va facilitar.

És un mode d' organització del discurs que pretèn representar lingüísticament persones, animals, èpoques, coses, situacions, paisatges, sentiments, etc.
Per mitjà de les seqüències descriptives es proporcionen informació i característiques diferents dels objectes.
Hi ha dues classes de descripció: la objectiva i la subjectiva.
Té una funció rellevant en l' àmbit de les disciplines científiques que volen donar raó, de forma organitzada i exhaustiva, de les característiques del món natural i social.
- Estructura dels textos descriptius (tres procediments ordenats): Establiment del tema, Caracterització i Relació amb el món exterior.
- Com es fa? Primer s' ha d' explorar la situació, cal seleccionar minuciosament les paraules precises que ens permetin imaginar l' objecte de la descripció. El contingut a de respondre a preguntes com: què és?, com és?, quines parts té?, per a que serveix?, etc. A continuació hem d' ordenar tota aquesta informació. Finalment iniciarem la redacció del text descriptiu. 
- Tècniques descriptives: Sintagmes nominals àmpliament adjectivats (El bosc espès, fresc i fosc.), verbs en present o imperfecte de l' indicatiu (La Maria espera impacient/Se'ls pentinava a cops de pinta), paraules que descriuen impressions sensorials (El vent del sud, calent i lent),terminologia ( Les vàlvules estan constituïdes per unes membranes, dues la bicúspide i tres la tricúspide), definicions (El cor és un múscul buit,...), Enumeracions (Les cèl·lules s' organitzen en teixits, òrgans, aparells i sistemes,...) i Recursos expressius com comparacions, metonímies, personificacions, al·literacions, etc.

En la primera sessió, la mestra ens va mostrar cinc cançons que representen diversos tipus de descripcions:
- "Lila" descriu una persona segura, forta i fràgil a la vegada.
- "Pedro Navaja" descriu un "bala perduda" i al mateix temps una situació en la qual un noi ataca a una dona i l' ajuda del policia.
- "Com un puny" explica els sentiments d' enyorança d' un home cap a la seva estimada.
- "Nit de Sant Joan"  descriu l' arribada de l' estiu en la nit de St. Joan i la revetlla com una nit màgica.
- "Gripau blau" que descriu una persona orgullosa.
Us deixo aquesta última perqué a mi em recorda unes colònies a las que vaig anar de petita amb l' escola.


Seguidament ens va ensenyar algunes poesies visuals d' en Joan Brossa.

Després, l' Imma ens va proposar dues activitats: la descripció d' un company o companya i fer una fotografia d' alguna característica que cridés l' atenció o que volguessim destacar d' aquest, per exposar-la a classe. Les dues activitats les vam entregar el passat dimarts, 25 d' octubre.

La meva descripció:

Cada matí l' espero a la sortida del metro i la veig arribar amb el seu caminar tranquil, pausat. És una noia alta, més aviat prima, de pell morena, llueix una cabellera llarga, castanya i llisa, recollida o no, sempre ben pentinada i brillant
Observo amb atenció la combinació d' aquell dia: vestit o pantaló, sabates o botes, motxilla o bossa, ...? Sigui el que sigui sempre molt ben conjuntat i cuidant fins al més mínim detall del vestit, complement i maquillatge. Quan ja la tinc al davant m' adono que hi ha un element que mai canvia, el color de les seves ungles sempre és el rosa, el seu color preferit.
Agafem el ferrocarril per anar a la universitat. Durant el trajecte anem xarrant de les nostres coses i ens anem coneixent cada cop més. A ella li agrada molt parlar, sempre positiva i directa, amiga dels seus amics. Entre les seves aficions i gustos destaquen l' anar de compres (sobretot mitjons de diferents mides i colors, així com rellotges i anells). També li agraden molt els animals, és seguidora del Barça i té una gran "addicció" a la coca-cola.
En arribar a la universitat ens dirigim a l' aula per començar un llarg dia. Encara que no ens coneixem gaire, penso que entre nosaltres està creixent una gran amistat.

- - - - 

La meva fotografia:

"L' essencial és invisible als ulls"
El que vaig voler transmetre en la fotografia és que aquesta noia és una persona que cuida molt la seva imatge i pot donar la sensació de ser una persona molt superficial. En canvi té uns valors que no es veuen  a primera vista, però els sap transmetre a la gent que coneix.


Altres fotografies:

Aina

Maria

Carla


Fotografies de l' exposició:




En aquestes sessions de COED he pogut apreciar més les diferències entre una descripció objectiva i subjectiva. Així com en l' objectiva es reflecteixen les característiques que millor defineixen el que volem descriure, en  la descripció subjectiva l' autor transmet sentiments i emocions. Per tant si aquesta última la fessin dues persones diferents trobariem més diferències que en una descripció objectiva.

No hay comentarios:

Publicar un comentario